Shetlandsponny

Shetlandsponny heter en av världens minsta (men också en av de starkaste sett till sin storlek) hästraser med en mankhöjd som sällan stiger över 107 cm. Med ett envist och busigt, men samtidigt tryggt och lugnt lynne, är Shetlandsponnyn en mysig och karismatisk familjehäst som fungerar bra till både sällskap, tävling och ridning. I Sverige är denna lilla sötnosen den till antalet största ponnyrasen i landet!

Ursprung och användning

Det är på Shetlandsöarna utanför Skottland som Shetlandsponnyn har sitt ursprung. Anledningen till att de är så små är just för att det karga klimatet sägs ha gjort att inga större hästar skulle klara att hålla värmen, och än mindre kunna föröka sig. På dessa klippiga öar mellan Atlanten och Nordsjön användes ponnysarna först främst som arbetshästar för att hjälpa befolkningen. I dag är dock de största användningsområden ridning (av mindre personer som hästarna orkar såklart), körning, utställning och sällskap. Med rätt uppfostran kan Shetlandsponnyn vara den perfekta sällskapshästen för hela familjen och passar väldigt bra som barnponny för de allra minsta ryttarna. Äldre Shettisar som inte längre rids används ofta som sällskapsponnys till andra hästar då de verkar ha en lugnande effekt på de större och yngre hästarna. Framför allt passar den perfekt som ridskolehäst då den, trots sin busighet, har ett lugnt och tryggt temperament. Många Shetlandsponnys tävlar dessutom i trav, hoppning och galopp. På senare tiden har Shetlandsponnys visat sig vara bra som handikapphästar inom terapin. Deras lugna temperament gör dem till en bra häst för funktionshindrande att rida på och på så sätt få förbättra koordinationen och balansen i kroppen. Dessutom har studier visat att samvaro med hästar faktiskt minskar depression, stress och ångest på ett mycket effektivt sätt.  Shetlandsponnyn blir vuxen vid 4–5 års ålder och lever oftast upp till 25–30 års ålder. Det finns de ponnys som blivit hela 40 år!  De mest framträdande egenskaperna hos Shetlandsponnyn är vitaliteten, kraftfullheten och sundheten. Alla färger är tillåtna förutom tigrerad. De vanligaste färgerna är svart, brun och fux, även skäck och skimmel är vanliga. Sedan brukar man säga att det finns två stycken olika typer av Shetlandsponnyn. Först är det den standardstora vars högsta tillåtna mankhöjd vid tre års ålder är 105 cm, detta är den vanligaste typen. Sedan finns även den mindre minishetlandsponnyn som endast får vara 86 cm. Dessa ser exakt likadana ut fast i mindre format!

Ursprung och användning

Shetlandsponnyn i Sverige

Det var i slutet av 40-talet som Shetlandsponnyn började importeras till Sverige. 1967 bildades Sveriges Shetlandssällskap (SSS) och i dag i Sverige finns det ungefär 12 000 registrerade shetlandsponnys vilket gör denna lilla ponny till den vanligaste hästen i Sverige! Den svenska Shetlandsponnyaveln kommer från importerade ponnys från Storbritannien och även Holland, som faktiskt är det land i världen som har flest Shetlandsponnys. Vill man besöka Shetlandsponnys i det fria får man dock ta sig hela vägen till öarna utanför Skottland. Där finns det nämligen än i dag vilda ponnys som strövar runt på ön. På en av Shetlandsöarna, Foula, finns det faktiskt fler hästar än människor bosatta! Drömresemål för en Shetlandsponnyälskare helt enkelt.