Olika hästar

Dessa ståtliga djur har väckt upp intresset för hästar hos många människor. Även om man förr i tiden födde upp hästar och använde dem framförallt som boskapsdjur för att dra plogar eller använde dem som en form av transportmedel har de idag en helt annan betydelse för oss människor. Genom tiderna har det också fötts fram nya raser och olika raser härstammar från olika länder eller platser. Man kan i denna artikel läsa om några av de mest populära hästraserna som idag finns tillgängliga.

Arabiskt fullblod

Denna hästras anses vara den äldsta ras som idag finns tillgänglig. Denna framavlade hästras härstammar från Mellanöstern och den Arabiska halvön. Några saker som kännetecknar ett arabiskt fullblod är att de oftast lever längre än andra hästraser, har en mankhöjd på mellan 145-161 cm och att de är väldigt eleganta hästar med kort rygg och en väldigt tydlig näs profil. Arabiska fullblod har också använts för att förädla andra hästraser och man räknar med att cirka 80% av alla dagens raser innehar någon form av arabiskt ursprung. En annan anledning till den stora populariteten av denna ras är att de är väldigt anpassningsbara hästar som man kan använda vid till exempel olika former av ridsporter och westernridning. De ursprungliga arabiska fullbloden har funnits i över 4000 år men man tror att de kan ha framavlats även mycket tidigare än så. I de arabiska länderna är denna ras fortfarande väldigt uppskattad och hyllas varje år i form av tävlingar. För resten av världen är också de arabiska fullbloden ett mycket populärt val.

Shetlandsponnyn – den minsta rasen

 

En annan hästras som är väldigt populär är shetlandsponnyn som med sin låga mankhöjd räknas som världens minsta hästras. Denna ras kommer ursprungligen från Skottland och då framförallt Shetlandsöarna. Man har inte hittat mycket bevis för var shetlandsponnyn faktiskt härstammar ifrån men man tror att den har sitt ursprung från den skandinaviska ponnyn som då har en högre mankhöjd men trots allt påminner om shetlandsponnyn särdrag i övrigt. Förr använde man denna hästras framförallt för att dra kol eller torv i de brittiska gruvorna men idag är de ett mycket populärt val för ridskolor då de lämpar sig utmärkt för barn. Trots sin låga mankhöjd på maximalt 107 cm så är shetlandsponnyn väldigt stark för sin storlek. I förhållande till sin storlek räknas shetlandsponnyn som en av världens starkaste hästraser.

Fjordhästen

Denna hästras kommer ursprungligen från Norge där den även har namnet vestlandshest. Denna ras är väldigt vanlig och populär i norden men också på flera andra platser i Europa och i USA. Detta då fjordingen är väldigt stark och då kan användas för olika ridsporter som hoppning, terräng eller dressyr.  Fjordingen kännetecknas oftast av den stubbade manen och har en mankhöjd som kan variera kraftigt mellan 120 till 160 cm även om den vanligaste höjden är mellan 135-150 cm. Enligt tradition så klipper man oftast manen så att den blir stubbig. Fjordingens färg kan också den variera kraftigt men är oftast ljusbrun eller vit. Letar man efter en kraftfull häst som klarar av det mesta ska man kika på att köpa en fjording som också är Sveriges mest populära hästras.

Fjordhästen