Kunskaper om ridning för nybörjare

Många barn, men även vuxna, drömmer om att få börja rida och ta hand om hästar. Då är frågan vilken ända ska man börja i? Enklast är att ta reda på först och främst om man tycker om hästar och gillar att rida. Man är faktiskt inte tvungen att skaffa en häst själv, utan det är fullt möjligt att börja ta hand om hästar på en ridskola eller någon som äger hästar och detta oavsett vilken ålder man har. Därefter är det lättare att avgöra om man har de hästkunskaperna som krävs för att äga, rida och sköta om sin egen häst. Det finns några saker som man bör tänka på innan det är dags att ta hand om en häst och få rida på den.

Hitta lämplig ridskola

Hitta lämplig ridskola
Hitta lämplig ridskola

Innan man ska anmäla sig till en ridskola är det bra att besöka en eller flera ridskolor för att bilda sig en uppfattning vad det innebär att rida och ta hand om en häst. Detta är speciellt viktigt om det är barn som vill börja rida, för det kan visa sig att de blir rädda för hästar eller rent av är allergiska för dessa djur. Något som man också behöver tänka på är att ha en lämplig ridutrustning för att vara säker och trygg när man ska ut och rida. Förutom en väl passande ridhjälm bör även ryttaren ha på sig en säkerhetsväst om utifall man skulle ramla av hästen. Tillika bör man ha riktiga ridstövlar med klack för att kunna ha kvar fötterna i stigbyglarna så att inte foten glider genom den och man fastnar. Vissa ridskolor har hjälmar och säkerhetsvästar till utlåning, men inte stövlar. Visserligen går det att rida med shortchaps (skydd så att inte benen inte får skav) och vanliga skor med klack. I övrigt kan ryttaren ha på sig oömma stretchiga kläder för att prova om ridning är kul, för att sedan köpa ordentliga ridkläder.

Vad lär man sig på en ridskola?

Förutom de mest självklara att man får lära sig att rida på en ridskola, finns det även andra saker inom hästkunskap man får kunskaper om. Man får reda på hur man ska sköta om en häst för att den ska må så bra som möjligt. Detta genom att exempelvis rykta, borsta och kratsa hovar. Tillika lär man sig att vilken typ av foder som hästarna ska ha och varför hur vissa hästar beter sig annorlunda, för att sedan hitta lösningar. Dessutom tränas man andra praktiska saker inför ett eget ägande av en häst, som till exempel hur man leder in och tar ut en häst från en transport på ett smidigt och säkert sätt. Det gör att man inte behöver vara orolig när det är dags att transportera sin egen häst. Självklart kan inte en nybörjare allting från första början, utan man får hela tiden lära sig nya saker. Träning ger färdigheter helt enkelt. Vilket gör att om man har drömmen om en egen häst äntligen kan bli uppfylld så småningom när man har fått tränat och lärt sig det mesta för att sköta om en häst.