Köp av häst

Har ni kommer till valet att köpa häst? Stort grattis, detta kommer ni inte ångra en sekund av!

När man ska köpa en häst finns det många olika frågor, vad ska jag använda hästen till? Vilken häst ska jag ha? Tidigare nämnde jag om olika rastyper som finns, använd er av de, se vilken som passar. Nu har ni antagligen kommit till steget att köpa själva hästen ni tittat så mycket på.

Så, vad ska ni tänka på?

Jag har i alla fall lite tips och råd till er, som kan vara väldigt nyttiga att ha i bakhuvudet när ni åker och tittar på hästen inför ett köp och så vidare.

Om hästen kostar mindre än 80 000 kr så kan besiktningen göras i stallet, i övrigt på en klinik. Det är säkrast och viktigt för säljaren. Men för köparens del och för hästens så är det bra att veta hur frisk hästen är.

Det kan således finnas dolda fel, och det är inte alltid en säljare kan köpa tillbaka sin häst, eller rent praktiskt och enkelt ta tillbaka den. Utan livssituationen kan ha förändrats även där. Se också till att stallet räcker och att sällskap finns för din häst.

Information

Ta reda på information gällande hästen. Hur hästen tidigare har mått och klarat av olika tävlingar, försök ta reda på hur hästen haft det under de tidiga åren, på grund avsatt det är viktigt för att kunna förstå hästen på ett annat vis.

Tänk på att prova på att rida hästen, och var uppmärksam på hur hästen beter sig, hur hästen känns, och helst inte där hästen bor och är van vid. Då du är en ny ryttare så behöver även hästen få känna hur det är med dig, utan något annat runt omkring som påverkar hästen på något sätt. Ta en tur, kanske ut i skogen eller så en bit bort. En säljare ska kunna ge dig information om tidigare veterinärbesök och kan ha en bok med allt samlat i.

Det är viktigt att du som köpare är trygg med din blivande häst, vet hur du kan ta hand om den på bästa sätt och kanske hur du ska kunna bemöta den beroende på vad den har varit med om i sitt liv.

Pass

En häst ska alltid ha hästpass! Hästpassförordningen trädde kraft den 1 januari 2016. Väldigt viktigt att kontrollera att hästen du köper har ett, om inte, skaffa det! Man kan göra ägarbyte, ansöka om hästpass, makulera om hästen har gått bort med mer på denna sida.

Kontrakt

Man ska alltid ha ett kontrakt på köpet, det finna alltid jurister att tillgå om man behöver hjälp eller råd inför ett köp. Det finns mycket att tänka på, men också mycket nöje. Glöm aldrig bort att det är otroligt magiskt och givande att äga en häst, och det kommer göra ert liv rikare.

Jag önskar er lycka till med köpet och vidare på vår sida kommer ni hitta mer information, hjälp, råd och tips kring ämnet hästar.