Islandshästen

I över 1 000 år har Islandshästen levt på Island. På denna lilla idylliska ö i Nordatlanten har Islandshästen utvecklat förutsättningar för att kunna utstå både kyla, extrema väder och svåra terränger. Det är en robust liten häst, älskad av landets invånare och kanske mest känd för sina alldeles egna och unika gångarter: tölt och passgång. I den här artikeln ska vi se närmare på islandshästen och dess ursprung.  

En lång historia

Det var för ungefär 12 000 år sedan som Islandshästen kom till Island. Den blev en stor tillgång för befolkningen som med hjälp av hästarna enklare kunde ta sig runt i det karga landskapet. Ända sedan dess har Islandshästen respekterats högt av människorna på Island och de kämpar för att skydda de hästar som bor på ön. Eftersom Islandshästen på Island lever så pass isolerad från andra hästar är det ovanligt att de vaccineras. Man brukar säga att Islandshästen är en av de mest renrasiga hästraserna i världen. Det beror nog framför allt på att en Islandshäst som lämnar landet aldrig mer är tillåten att återvända. På så sätt kan man undvika sjukdomar som är vanliga i andra länder och även möjligheten att rasen skulle blandas med andra hästraser.

Den femte gångarten

Islandshästen är en liten men stark kallblodshäst med en mankhöjd på 125–145 cm. Alla färger är tillåtna (islänningarna är mycket stolta för hur många olika färger och färgkombinationer deras hästar kan ha) och pälsen är ofta tjock med rikligt med man och svans. Det finns särskilda sadlar och träns som är gjorda just för islandshästens form och egenskaper. Att rida en islandshäst är annorlunda mot andra hästar, framför allt med anledning av dess unika gångarter: tölt och pass. Man brukar säga att islandshästen har fyra eller fem gångarter (beroende på den individuella hästen). Skritt (fet på isländska), trav (brokk), galopp (stökk), tölt (samma namn på isländska) och ibland även flygande pass (skeið). Tölt är en flytande gångart då den går ut på att hästen alltid har en hov i marken, vilket gör att det blir väldigt bekvämt för ryttaren som sitter på hästen. Passlöp är en fartfylld gren som ofta är väldigt spännande att titta på. Hästarna som är snabbast på pass kan komma upp i en hastighet av hela 50 kilometer i timmen! De extra gångarterna behöver inte alltid komma naturligt men kan oftast tränas fram.

Den femte gångarten

Islandshästar i Sverige

Uppfödarna av islandshästar på Island håller fortfarande djuren i stora flockar som går runt lösa tillsammans. Varje år exporteras ungefär 4 000 stycken hästar från Island till resten av världen, och av dessa 4 000 är det cirka 500 som kommer till Sverige. På Island kan det hända att islandshästen används som arbetshäst, men i Sverige är den absolut vanligast som turridningshäst eller tävlingshäst. Den räknas här som landets tredje mest populära hästras och det finns många olika ridskolor och stall som endast fokuserar på Islandshästar. Den första islandshästen kom hit på 1800-talet, men den riktiga importen av islandshästen började inte förrän 1960. I nuläget finns det 27 000 registrerade islandshästar i landet och Svenska Islandshästföreningen som startades 1975 har omkring 6 000 medlemmar.