Intressanta fakta om hästar

Equus, hette hästen i antikens Grekland där den härstammar ifrån. Equus betyder snabbhet. Hästen finns över hela världen idag och i olika former och raser. Det gör att man kan bruka dem till många olika saker. I bondesamhället användes den mycket i jordbruket till allt möjligt. Den var till stor hjälp när det skulle plöjas på åkern eller dra hem tunga lass. Men man kunde även spänna för en liten vagn och ta sig en söndagstur med familjen, eller för att åka och göra diverse inköp. Vidare använde man även dess skinn till kläder och köttet till att äta. Om man inte visste åldern på hästen så kunde man i regel klura ut det genom att titta på dess tänder.Hästen är ett väldigt starkt djur och än idag talar man ju om hästkrafter när det kommer till motorer. Idag används hästen mest för nöjes skull. Till exempel vid ridning och körning av olika slag. Men kan även användas till rehabilitering av olika skador då det ses vara mycket bra för kroppens muskler att rida. En häst blir i snitt 20-25 år gammal. De föder ofta sina föl på natten då det minskar upptäckten av rovdjur. Detta ligger kvar sedan gammalt i hästens beteende. En annan rolig sak är att det går åt mer energi när hästen ligger ned än när den står upp.

Olika raser

kallblodshäst

Man har olika blodtyper på hästar och det man pratar om vanligast är varmblod och kallblod men har inget med deras blod i sig att göra utan vilka egenskaper och vilken ras hästen tillhör. Varmblods hästar har långa ben, är snabba och ett livligt temperament. Kallblodiga hästar har lite mindre ben och är kraftiga, starka och uthålliga viket gjorde att de ofta användes som arbetshästar förr i tiden. Islandshästen är en ponny och ett kallblod som används både till ridning och till ponnytrav.Den har ju dessutom två extra gångarter som heter passgång och tölt. Till världens största ras räknas idag Shirehästen. Den blir mellan 163-185 cm hög och väger mellan 900-1100 kg. Det är ett kallblod och används framförallt som draghäst. Färgen är brun, svart eller skimmel. Motsvarigheten till Shirehästen är då rasen Falabella från Argentina som är världens minsta häst. Den väger cirka 45 kg i vuxen ålder och blir högst 78 cm hög. Rasen räknas inte till gruppen ponnyer utan till kategorin miniatyrhäst efterson den trots allt är byggt precis som en stor häst. Denna ras kan bli så pass gammal som 40-50 år. En snäll och klok liten häst som främst används som sällskapsdjur. Den finns i många vackra färger. En annan häst inom kaetrogin miniatyrhäst är den Kaspiska hästen.

Kaspiska hästen

Den har en storlek mellan 110-130 cm och räknas till en av de äldsta hästraserna i världen. Denna ras kan man både rida, köra och ha till både hoppning och dressyr. Den upptäcktes i Iran men föds nu även upp i Sverige. Man kan se den i alla färger utom som skäck. Lämpar sig bra för hantering av barn då den är lugn och har ett stabilt psyke och är mycket intelligent. Idag har Kina cirka 10 miljoner hästar vilket gör att de är det land som har störst antal.