Hästsporter, del 2: travsport

I den här artikelserien om hästsporter har vi tidigare talat om ridsporter, och nu ska vi titta närmare på travsporten. Travsport är som många kanske redan vet en sorts hästkapplöpning med ett ekipage bestående av häst, vagn på två hjul kallad sulky och en kusk som sitter i sulkyn. Vi kommer nu att gå igenom hur travlopp går till, vilka travbanor och travlopp som finns samt hur man ska gå tillväga om man är sugen på att prova på trav själv.

Tävlingsregler

Både varm- och kallblodshästar får tävla i trav. De vanligaste raserna är amerikansk travare, nordsvensk brukshäst, orlovtravare, gotlandsruss, shetlandsponny och fransk travare. En av de viktigaste reglerna är att hästen som kör endast får trava, vilket innebär att hästen lyfter två hovar diagonalt i taget, alltså höger fram och vänster bak lyfts samtidigt och sedan vänster fram och höger bak och så vidare. I vissa länder kan det vara tillåtet med några galoppsteg. Det finns i regel två typer av domare vid ett travlopp: måldomar- och bandomarnämnden. Måldomarnämnden ska se till att tävlingarna genomförs enligt regelboken. Bandomarnämnden har som huvuduppgift att diskvalificera hästar som använder sig av fel gångart. Det finns även alltid veterinärer närvarande som kontrollerar att hästarna är i gott tävlingsmässigt skick.

Tävlingsregler

 

Det finns två olika startmetoder i travsporten. Den första kallas voltstart, och innebär att ekipagen går runt i en cirkel tills de får kommando och vänder upp i rätt riktning. Den andra metoden kallas för autostart och innebär att ekipagen startar bakom en bil med startgrind då startsignalen är då bilen accelererar och kör ifrån hästarna. Vanligtvis kommer ett fält med travhästar i ett travlopp upp i en hastighet på ungefär 55 km i timmen. När en travhäst spurtar kan den komma upp i så mycket som 130 steg per minut!

 

Travbanor och travlopp

Från USA kom travsporten till Sverige redan på 1800-talet. Sverige tillsammans med Frankrike och USA räknas idag som de största travländerna i världen. Det är också en populär sport i bland annat Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Australien, Nya Zeeland och övriga skandinaviska länder. Det finns i nuläget totalt 22 olika travbanor i Sverige. De största och mest kända är Solvalla (den absolut största), Bergsåker, Åbytravet, Jägersro och Axevalla travbana. Banorna i Sverige är ovala och har antingen 800 meter eller 1 000 meter i omkrets. Varje år arrangeras flera olika travlopp, varav de mest populära är Elitloppet, Svenskt Travkriterium, Hugo Åbergs Memorial, Sundsvall Open Trot, Svensk Travderby och Olympiatravet. Men det finns väldigt många fler lopp runt om i landet och det är till och med så att det varje dag i Sverige, förutom på julafton, körs travlopp.

Travbanor och travlopp

Är du sugen på att börja träna trav så finns det travskolor på de olika banorna runt om i landet. Vanligtvis hålls kurser terminsvis och eleverna får lära känna hästarna, lära sig om hur man tar hand om dem och framför allt hur de ska tränas och köras. Det spelar ingen roll hur gammal man är eller om man har någon tidigare erfarenhet av hästar eller trav. I nästa del av denna artikelserie om olika hästsporter ska vi se närmare på galoppsporten!