Hästsporter, del 1: Ridsport

Ända sedan hästen tämjdes för ungefär 7 000 år sedan har det funnits olika hästsporter. Det finns en rad olika sporter inom grenarna ridsport, travsport och galoppsport, och i denna artikelserie ska vi se närmare på just dessa kategorier. I första delen ska vi börja med ridsporten, alltså olika typer av hästsporter där det är samspelet mellan ryttare och häst som avgör utslaget. Vi kommer att gå igenom de mest populära disciplinerna hoppning, dressyr och fälttävlan.

Hoppning

Hoppning är den mest populära ridsporten av alla, framför allt som arenaidrott.  Det finns även olika typer av hoppning, bland annat: banhoppning, terränghoppning och höjdhoppning. Banhoppning är den absolut vanligaste grenen och den går ut på att hästen och ryttaren tar sig runt en bana med ett visst antal hinder och en viss höjd beroende på svårighetsklass. Den lättaste klassen har 7–9 stycken 90 centimeters hinder, medan den svåraste klassen har 10–14 stycken 160-centimeters hinder. Bedömningen kan ske på olika sätt, men huvudsakligen räknar man vid en omgång tiden samt antalet fel ekipaget gör. Ett rivet hinder eller ett nedtramp i en vattengrav ger till exempel 4 felpoäng och olydnad i form av vägran eller utbrytning ger också 4 felpoäng vid första gången. Sker olydnad ännu en gång i samma omgång brukar ekipaget uteslutas. Att rida omkull eller falla av brukar också leda till uteslutning. För att sedan avgöra vem som är vinnaren är det vanligt att de ryttarna som i grundomgången haft lika många fel (alltså av de som klarat lägsta antal fel) får göra en omhoppning där man ser på tiden. Banhoppning har existerat som en OS-gren sedan OS i Paris 1900.

Dressyr

Dressyr är en ridsport som syftar till att göra hästen bekväm och lydig att rida och stort fokus ligger därför på själva samspelet mellan hästen och dess ryttare. När man tävlar i dressyr ska detta samspelet vara så pass bra och naturligt att inga instruktioner från ryttaren syns, ekipaget ska till synes dansa fram och hästen ska visa fria och perfekta gångarter. Själva tävlingen går till så att ekipaget utför ett program på en bana där programmet ser olika ut beroende på svårighetsgrad. Lätt C är den enklaste formen, medan Grand Prix och Grand Prix Special är svårast. Tre eller fem domare utvärderar varje rörelse som ett ekipage gör i ett program från 0 till 10. Även dressyr är en olympisk tävlingsgren.

Dressyr

Förutom de klassiska gångarterna skritt, trav och galopp, kan dressyren innefatta flera olika typer av rörelser, bland annat: halvhalt, volt, olika typer av vändningar, ryggning, skänkelvikning, piaff, passage och piruett. Det finns några extra fina och svåra rörelser som endast utförs inom de högre skolorna (till exempel Spanska ridskolan i Wien och Cadre Noir i Frankrike), till exempel olika typer av stegringar (levad och pesad) och olika former av hopp, så som croupade (hopp på stället), courbette (flertal hopp på bakbenen) och ballotad.

Fälttävlan och övriga ridsporter

Fälttävlan är en annan olympisk gren som innehåller både dressyr och hoppning på både bana och i terräng.  Det räknas som en av de mest krävande grenarna inom ridsporten eftersom den innehåller prov på både dressyr, hoppning och uthållighet. Vid tävling kan fälttävlan ske under tre dagar då den första dagen består av dressyr, den andra dagen består av uthållighet (distansritt, steeplechase och terrängritt) och den tredje dagen består av banhoppning. Andra exempel på ridsporter är distansritt där uthållningen sätts på prov, körning (en slags fälttävlansvariant fast med häst och vagn), voltige (gymnastik på häst), westernridning, horseball och hästpolo.

I nästa del av artikelserien kikar vi närmare på olika travsporter!