Hästens bakgrund och historia

Hästens stamfader är Hyracotherium, också kallad Eohippus, och var inte större än vad en hund är idag. De var ca 20–35 cm höga och hade fyra stycken tår. Man fann dessa i Nordamerika.

Dessa däggdjur levde för ungefär 40–60 miljoner år sedan. Den första hästen var ungefär i samma storlek som en räv kan jag upplysa er om. Vilket jag tycker är otroligt häftigt med tanke på hur de har utvecklats under dessa år. Hyracotheriums tänder utvecklades och främjades mer för födan som de åt, kroppen utvecklades med åren och blev mer och mer lik hästar till utseendet. Deras trampdynor påminner om våra hundars trampdynor.

Mjuka knoppar och blad levde de på från början, men när deras tänder utvecklades alltmer så blev dessa gräsätare till slut.

Här nedan ser vi en bild som en konstnär vid namn Heinrich Harders målat. Enligt honom så representerar målningen hur man tror att Hyracotherium såg ut under denna period. Det finns fler förfäder i ledet, som jag kommer att gå in på lite också.

Visste ni att hästen är släkt med zebror och åsnor?

Exempelvis så har vi Asinus och Equus som utvecklades ifrån arten Pliohippus. Asinus i sin tur ledde till åsnan och zebran i utvecklingen. Equus blev de första urhästarna. Equus är de enda i hästsläktet som än idag är levande. Men släktet var mycket större och fossiler styrker detta påstående. Det är viktigt att vi tar hand om de som finns kvar, så att hästsläktet lever vidare.

När man tänker på det ett slag, visst är de lika ändå? Hästen och zebran samt åsnor är otroligt lika när man tänker på det och jämför. Visst finns det skillnader, men så stora är de inte egentligen. Åsnan är också ett husdjur och kan korsas med en häst. Zebran däremot är ett undersläkte till hästdjurs familjen, och har det inte lika bra. Stäppzebran exempelvis är den enda zebran som inte är utrotningshotad i sin art.

Grevyzebran är kraftigt utrotningshotad, vilket jag personligen inte tycker om alls. Vad är det som gör de så speciella? Denna zebra är den största av de olika zebra arterna, och jag undrar, kan det vara därför?

Jagad till husdjur

Hästen var till en början jagad för sitt underbara och ljuvliga kött, till att vara en av våra vanligaste ”husdjur” och inte bara för att ha de till våra arbeten utan mer för fritidens skull. Att kunna njuta av en ridtur varje dag och ha roligt tillsammans med hästen. Hästen blir mer och mer vanlig i våra filmer också, och hur kommer det sig egentligen att vi inte jagar hästar på samma sätt som förut i den utsträckningen? Har vi äntligen kommit på att de inte bara är till för mat? För ett hot är de definitivt inte. Detta är ett stort framsteg för oss människor, och det påvisar att det finns hopp ändå trots allt. Människor som är ett däggdjur börjar mer och mer kunna umgås med andra däggdjur och andra arter.