Hästen, vår älskade vän

Hästen är ett av de mest älskade och omtyckta djuren som vi har på jorden. Hästarna finns runtom i hela vår planet och står många av oss väldigt nära, där dom har en stor plats i inte bara våra hjärtan utan också i våra liv.

Dessa djur har funnits med oss i tusentals år, de förgyller våra liv med kärlek och vänskap, hjälper oss att dra tunga saker, utfört arbete på åkrar, transporterar oss dit vi behöver, men nu för tiden så använder vi svenskar hästarna för att underhålla oss. Hästen har blivit en stor hobby kan man säga.

Människor använder dessa för födans skull och värmens skull också, men det vet vi nog alla om.

Vad ger vi då hästarna?

Ja, det är en fråga värd att fundera ett tag på. Om hästarna ger oss så mycket, vad får de då tillbaka av oss människor? Jag tror att det är så här att hästarna är lyckliga så länge de har sällskap av andra djurvänner, bra kontakt med sin ägare och får bli riden, alternativt tränad i annan form. Helt kravlöst och simpla djur.

Om en häst ska bli en duktig tävlingshäst så behöver den bli riden ungefär 5–6 gånger i veckan. Då kommer den in i en vana, tränar muskler, uthållighet med mer. Hästarna är också ypperligt duktiga simmare, alla hästar kan detta.

Den behöver inte tävla heller för att man ska ha en häst, utan den kan vara till för hobbyn. Ett stall kan vara ett ställe man kommer till, släpper allt runt omkring och bara finns där och då. Ge hästen mycket kärlek, kom ihåg att hästar bryr sig inte så mycket om orden du säger, utan den reagerar mestadels på hur du säger det, ditt tonfall. Mycket viktigt att komma ihåg. Och när du hälsar på hästen, gå aldrig bakifrån fram till en häst, den kan då bli rädd och sparka till.

Vi vårdar våran häst

Vårda hästen genom att ge den vatten, foder och låt den få vila. Ge den sällskap, motion, rykta hästen och skrapa under skon på hästen. Det är viktigt att man verkligen vårdar och tränar dessa djur på rätt sätt, så att man kan ge hästen det bästa som den förtjänar.

Hästar älskar att springa ute i hagen och det är vanligt att man låter den göra det varje dag.

Har man inget stall men kan ordna en slags ligghall som är ren, då kan hästen bo ute dygnet runt, hela året. Annars kan man ta in hästen varje kväll, men se till att hästen har sällskap helst.

Så att den mår bra, annars är risken att den bli deprimerad då den är ett sällskapsdjur, såsom vi människor är.

Vi är inte heller skapta för att vara ensamma hela tiden. Utan vi blir glada av att få sällskap. Samma sak gäller våra vänner, hästarna. Rätt häst, rätt tillbehör  är såklart viktigast för alla, men svårt att veta vart man kan vända sig ibland kanske.