Hästböcker

När man är yngre så hittar man alltid ett särskilt tema eller ämne som man faller lite extra för. För många barn och ungdomar kommer många timmar av dygnet kretsa kring hästar. Som tur är har detta stora intresse bland yngre skapat ett gediget register av böcker och bokserier som utspelar sig i stall eller som har temat hästar i fokus. Om man behöver ett bra boktips kan man se några av Sveriges bäst säljande hästböcker nedan. Dessa tre bokserier är allting som en riktigt hästintresserad person har letat efter och flera av böckerna har vunnit både priser och nomineringar på topplistor.

Du och jag Sigge

Boken “Du och jag Sigge” som är skriven av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist är ett mycket populärt val som har fängslat många yngre. Boken ingår i en serie av böcker som kallas för Brobyungarnas shettisar. I dessa böcker får man följa hästtjejen Elina och hennes vänner där historien i böckerna kretsar kring deras favoritställe i Broby som självklart är traktens shettis stall. I denna bästsäljande bok om Elina och hästen Sigge får man följa med när de befinner sig på ett ridläger under sommaren. Ett ridläger där Elina prövas på flera olika aspekter. Kommer hon få ha sin älskade Sigge ifred under sommarens olika tävlingar? Bokserien om Elina och Sigge har vunnit flera priser genom åren och har närvarat på flera etablerade topplistor. Andra böcker att spana in i denna serie är “Alla älskar Sigge”, “Det spökar Sigge” och “Kom igen Sigge”.

Silverskugga

Silverskugga
Silverskugga

I boken “Silverskugga” som är skriven av Pippa Funnell får man lära känna hästtjejen Tilly som drömmer om att få en egen häst att sköta om. Under en utflykt hittar hon en häst som har förvirrat sig. Hästen ser rädd och övergiven ut och Tilly bestämmer sig för att ta hand om sin nyfunna vän. På grund av hästens silverfärgade man döper hon den till “Silverskugga” och hittar en stallplats i närheten av sitt hem. Tilly spenderar mycket tid i stallet och glädjer sig över att hennes dröm äntligen har gått i uppfyllelse. Men flera märkliga saker inträffar och Tilly upptäcker snabbt att hon har gömt på en mycket särskild förmåga. Förutom en mycket välskriven historia kan man även njuta av fint illustrerade bilder i boken av ingen mindre än Jennifer Miles. Denna bok om “Silverskugga” är en av flera i samma bokserie.

Mysteriet med den blodröda ponnyn

Om man letar efter en bok som är riktigt spännande bör man kika närmare på serien “Hästdetektiverna” som är skriven av Catharina Hansson och illustrerad av Lena Furberg. Just denna bok i serien handlar om ett mysterium med en blodröd ponny där detektiverna Noa och Alex försöker att lösa det. De båda vännerna Noa och Alex spenderar mest sin tid på Klippargården. En dag upptäcker de att en ponny är skadad på gården och slängs återigen i ett mysterium som de måste lösa med kreativitet och uppfinningsrikedom. Kommer de hitta den skyldige innan nästa ponny skadas av gärningsmannen? “Mysteriet med den blodröda ponnyn” är första delen i den gedigna bokserien “Hästdetektiverna” som ges ut av förlaget Semic.