De dyraste hästraserna

Hästar är ett ädelt djur som funnits på vår jord i årtusenden. I början var de lika stora som hundar, men evolutionen gjorde att de utvecklades till de mäktiga varelse som finns idag. Vissa raser är fortfarande väldigt små, vissa är väldigt stora, vissa är kraftiga och vissa är tunna. Variationen mellan olika hästraser är stora, och prisklassen mellan dem likaså. Vilken hästras är det då som är dyrast? Detta kan vara olika beroende på vilken sida man väljer att kika på, men nedanstående fyra finns med på allas listor.

Frieserhästen

Frieserhästen är en varmblodshäst med en mankhöjd mellan 150–170 cm, och är känd för sin intensiva svarta färg, kraftiga man och pannlugg och lika enastående hovskägg. Manen och pannluggen brukar även få en vågig form, vilket gör att många anser att frieserhästen är en av de vackraste hästraserna i världen. De används både i ridning och i körning, men på grund av sitt utseende och graciösa sätt att föra sig, är frieserhästen populär inom olika hästshower. Här i Sverige har vi t.ex. Tobbe Larsson, en känd hästtränare inom frihetsdressyr, som har ett flertal frieserhästar han ofta uppträder med.

Engelskt fullblod

Det engelska fullblodets popularitet grundar sig i dess framgångar på galoppbanan. Engelskt fullblod anses idag vara en av världens snabbaste hästraser, som har sina rötter ända tillbaka till 1700-talets England. Fullblodet brukar ha en mankhöjd på 155-165 cm och tenderar att vara i färgerna fux, brun, skimmel och svart. De har starka, muskulösa kroppar och långa ben, och anses vara väldigt atletiska.

Quarterhäst

Quarterhästen är den vanligaste hästrasen i USA. Deras namn kommer ett rekord, där de blev den snabbaste hästen som sprungit en engelsk kvartmil. De avlades fram i USA som en blandning mellan olika hästraser som nybyggarna tog med sig från sitt hemland. De är kända för sitt fina psyke, starka kropp och framförallt sina snabba ben. De används främst till ridning men anses vara en bra allroundhäst och passar således även som jordbrukshäst och vagnshäst.

Arabiskt fullblod

Den ras som dock toppar allas listor, är det arabiska fullblodet. Detta är en av de mest framavlade hästraserna i världen, och som namnet skvallrar om härstammar de från Den arabiska halvön och Mellanöstern. De brukar bli mellan cirka 145-161 cm i mankhöjd, kommer i alla hela färger, och har en kännetecknande konkav nosrygg. Ett annat kännetecken är att de brukar lyfta svansen högt när de arbetar. Det arabiska fullblodet var från början en ökenhäst, vilket gjorde att de blev uthålliga och vana vid att leva vid sämre foder och lite vatten. Detta gör att det arabiska fullblodet är en oslagbar ras att använda vid distansritter, men de är även utmärkta att använda inom alla grenar av ridning, samt vid körning och westen. De har ett graciöst sätt att röra sig, och detta i kombination med deras uthållighet, gör att många använder det arabiska fullblodet vid förädling av andra hästraser. De har ett rykte om sig att vara hetsiga och stressade, men faktum är att de passar lika bra som tävlingshäst, som till familjehäst.

Arabiskt fullblod