Böcker om Hästar

Vänskap, äventyr, kärlek, mysterier och stalldrama. Detta är några av de klassiska teman för den hästlitteratur som länge varit en populär genre i Sverige. Genom tiderna har genren gått igenom flera olika trender och det finns i dag hästböcker i flera olika undergenrer och för alla åldrar.

Historia och hästboken som genre

Hästboken som genre har definierats lite olika genom historien. Från början var det främst skönlitterära barn- eller ungdomsböcker som klassades om hästböcker, och dessa handlade om ungdomar (oftast flickor) som ägnade sig åt hästar och ridsport. Eftersom hästböckerna främst hade flickor i huvudrollerna så var även målgruppen flickor. Till exempel gav den gamla bokserien B. Wahlströms ungdomsböcker ut många hästböcker med röda ryggar (till exempel serien om Annika av Anna-Lisa Almqvist samt böckerna om Maria och Prinsen skrivna av Marie Louise Rudolfsson), vilket innebar att de klassades som flickböcker. Idag har genren breddats och det finns även hästböcker som inte har en tjej som huvudkaraktär, dessutom är genren inte längre begränsad till endast barn och ungdomar; numera finns en hel del vuxenhästböcker i bokhandeln. Ett exempel är den nyutgivna hästdeckaren En död man av Anna Sellberg (som tidigare skrivit hästböcker för barn och unga) vilken handlar om veterinären Wendela Vide.


Historia och hästboken som genre

Generellt är det relationen mellan människor och hästar som står i fokus i hästböckerna, medan romantiska och vänskapliga band mellan människor blir mer sekundärt – även om det självklart även finns hästböcker som fokuserar också på människornas relationer med varandra. I sådana fall är det ofta komplicerade relationer som tas upp, såsom svårigheter i familjen eller utanförskap bland vänner. Stallet och hästarna blir då ofta tryggheten och räddningen.

Serier, serier, serier

En gemensam nämnare för hästböckerna är att de ofta kommer i serier. Läsaren får således lov att följa karaktärerna på deras äventyr genom flera böcker. Några exempel på sådana klassiska serier är böckerna om Jill av Ruby Ferguson, Heartland-serien av Lauren Brooke samt serien om Britta och Silver av Lisbeth Pahnke som kom ut redan 1966. Vanligtvis så är hästböcker berättade ur människornas perspektiv, men det finns även böcker som är skrivna ur hästarnas synvinkel. Ett exempel är Elyne Mitchells böcker om de australienska vildhästarna. För de lite yngre hästälskarna finns serien om shetlandsponnyn Sigge av Lin Hallberg som riktar sig till barn mellan 6 och 9 år. Läsaren får följa hästtjejen Elina och hennes kompisar i shettisstallet Broby. En annan favorit är böckerna om Märta av Erika Wilson Eklund samt Ponnykompisar-serien av Malin Eriksson.

Hästspel vs. hästböcker

Trots att hästböckerna fortfarande är populära och älskas av sina läsare, så finns det även ett nytt medium för nutidens hästälskare, nämligen hästspelen. Ett exempel är det omåttligt populära online-spelet Star Stable, som låter sina spelare upptäcka den fantastiska, fiktiva ön Jorvik och alla dess magiska hästar. Men, trots denna nya trend så behöver ju inte en god sak utesluta en annan. I år tog nämligen utvecklingen en spännande vändning då skaparna till Star Stable lät bokentusiasten och författaren Helena Dahlgren påbörja en trilogi om Jorvik och originalstoryn bakom spelet. Ödesryttarna: Jorvik heter den första boken i trilogin – och den har redan blivit enormt populär både bland Star Stable-spelare och andra läsare.