Bästa hästraser för nybörjare

När man ska börja rida vill man gärna ha en häst som är lugn och trygg i sig själv. Det kan såklart variera från individ till individ men det har också en del med vilken ras man väljer att göra. En typisk hästras som uppskattas av både stora och små är islandshästen. Islandshästen är en ras som är liten i växten och ofta inte högre än 130 cm i mankhöjd, samtidigt som de är viktbärande vilket betyder att de kan bära lite tyngre personer trots sin storlek. Hästrasen är väldigt lugn och trygg i sig själv och inte speciellt rädd av sig för saker vilket är en av anledningarna till att de ofta används till turridning för personer som inte har någon ridvana.

Bästa hästraser för nybörjare

Gotlandsruss är en annan ras som ofta används till barn då de ska lära sig och rida. Det är en lite mindre ras, men också små vuxna kan rida dessa kortare stunder vilket gör att de blir uppfostrade på ett bra sätt. De är lätt och hantera och tar ofta saker som de kommer och är trygg. Rasen fungerar lika bra till små turer i skogen som att lära sig grunderna i dressyr eller hoppa en bana. Det går också att sätta en vagn bakom om man hellre önskar att köra än att rida.

Beroende på hur stor man själv är, vikt och längd så bör man ändå tänka till lite när man väljer den bästa hästrasen som passar. Har man själv inte riktigt vana bör man ta hjälp av någon som kan hästar och på så sätt kan hjälpa till och hitta rätt bland alla raser som finns.

Börja rida på ridskola

Vill man lära sig att rida är det alltid en god idé att börja på en ridskola. Där kan man få hjälp, råd och stöd från personer som har utbildat sig inom området. Det brukar dessutom finnas möjlighet att få låna utrustning vilket gör att man inte behöver köpa all utrustning direkt. Här får man möjlighet att testa olika hästar och i lugn takt lära sig grunderna som behövs för att kunna hantera dessa stora djur. Är man med som förälder kan man få hjälp att lära sig grunderna för att på bästa sätt kunna hjälpa sitt barn. Det handlar både om att borsta hästen och att leda den på ett säkert sätt. När man hanterar hästar finns det ett stort säkerhetstänk att ha fokus på för att undvika olyckor. Hästar väger mer än 500 kg och har mycket egen vilja och kan bli rädd för saker som man inte hade en aning om fanns.

Det är viktigt att man inte visar sitt barn om man är rädd eller orolig då det smittar av sig både på barnet och djuret. Behöver man finns säkert möjlighet att få lite extra undervisning själv för att på bästa sätt kunna hjälpa till. Ju mer man är med och stöttar ju mer säker kommer man att bli. På en ridskola finns alltid möjlighet att få hjälp.