Att vårda sin häst

Hur tar man hand om sin häst så att den får det välmående som den förtjänar? Det är en fråga som man kan fråga sig, om man inte är insatt i hur allt går till. En viktig del i detta är att veta om att hästar är sociala djur. Det innebär att hästar behöver sällskap av andra hästar ute i hagen och kanske till och med i stallet för de som har möjligheter till det, men det fungerar också med andra typer av flockdjur, hästen tycker om det.

Tips på att sköta om hästen

När man ska sköta om hästen i stallet och hästen inte har grimman på sig, så ska man öppna boxen, invänta att hästen kommer för att sedan kunna sätta på grimman och leda hästen dit där du ska sköta om hästen, Rykta hästen efter att du har gjort en kontroll, kan göras innan men bättre efter och mer avslappnat. När man ryktar hästen så gör man det medhårs och startar vid halsen, sen så ser man också efter eventuella sår som hästen kan ha, och om den har det, se om det behövs läkarvård eller inte. Man får inte glömma bort att se efter hur hovarna ser ut och kratsa dessa fina.

Kontrollera/besiktiga hästen dagligen

Under kontrollen så bör man känna efter hur pulsen är, se så att hästen andas normalt och att det inte är några konstigheter. Också så är det viktigt att det är lugnt runt omkring när du gör det, så att stunden blir mysig tillsammans. Det ska inte heller rinna från ögon och näsborrar, kroppshållningen ska vara bra, och hästen ska inte verka orolig i överlag.

Och detta bör göras varje dag, helst två gånger tycker jag. Ibland kan det vara något ”dolt fel” med hästen, hästen kan bete sig konstigt, oroligt, visa rädsla eller liknande. Tänk på att hästen har också känslor och kan få dessa känslor vid en sjukdom, smärta, eller av något helt annat skäl. Var uppmärksam!

Ta dig tid

Rid så ofta som du får möjlighet, kanske träna hästen ute i hagen när hästen springer fritt också. Man kan göra mycket med en häst om man bara vill, kan och har tid.

Hästen mår bra av umgänget med sin skötare, och ryttare. Samt att när kontakten är alldeles underbart vacker, så blir tiden i stallet genast mycket roligare, mer givande och en mysig tid för båda. Det är något som jag verkligen vill och behöver uppmuntra. Även de regniga dagarna, där man helst vill vara hemma, tänk på din bästa vän som bara längtar efter dig. Åk dit, prata, kramas, pussa hästen (om man vill), ge hästen lite äpplen. Det är jag helt säker på att ni båda två kommer att absolut älska.

Mycket finns att hitta här om hur man sköter om en häst, vilka krav som kan finnas, och mycket mer. Det finns mycket matnyttigt att finna, plus att man aldrig kan få för mycket information heller. Då behöver man inte stå rådvill när det väl dyker upp någonting.