Användbara och nyttiga tävlingar

Ryttartävlingar

Det finns flera olika ryttartävlingar, så att man kan hitta någonting som passar både ryttaren och hästen. Det finns säkerligen något till de alla intresserade. Nedan kommer jag att namnge olika tävlingar och förklara lite kort om vad det är för typ av tävlingar.

 

Dressyr

I denna tävlingsgren är det viktigt att samspelet mellan hästen och ryttaren främjas, då det går ut på att göra hästen mer härlig att rida på men också som en användbar häst. Alla hästar är nämligen inte användbara på ett ypperligt vis.

 Hoppning

Tävlingsgrenen hoppning är en bana som man rider på med diverse olika hinder för hästen och ryttaren att felfritt hoppa över dessa hinder. River hästen och ryttaren ner något hinder så blir det minuspoäng.

 Distansritt

Här handlar det om uthållighet, hur många mil klarar hästen och dess ryttare av att rida?

Här gäller det att klara av flera mil för att kunna ha någon chans. Denna gren är mycket viktig även internationellt.

Reining

Kanske har inte alla hört talas om denna gren tidigare, om man inte har varit så insatt i olika ridsporter. Hur som helst, i denna gren är det väldigt viktigt att hästen är ”villig” att göra olika saker, och att ryttaren då skall guida hästen igenom olika rörelser. Det är här som man också kan se hur väl man känner och litar till sin häst, och hur väl hästen känner och litar på sin ryttare.

Voltige

En voltigör som dessa ryttare kallas, utför gymnastiska övningar på en häst under en show, med musik och galopp samtidigt. Flera voltigörer kan samtidigt utföra detta tillsammans med en häst, ibland ett par hästar inblandade. Det är en riktigt häftig upplevelse, och har du inte sett på det, så gör det. Helst live!

Det finns många fler olika ryttartävlingar och här är några av dessa. Det finns en hel del att välja mellan och man kan finna information om och söka efter dessa tävlingar här.

Maximera din relation till din häst

Man får alltid band till sin häst, även hästen får band till dig. Att tävla är utvecklande, man måste lära känna varandra på en helt annan nivå, du får reda på hur mycket din häst klarar av, vad din häst tycker om och vad hästen mår bra av.

Hästen lär känna dig som ryttare, som ägare men också som en vän. Din häst och du kan bli vänner för livet, med band som är oföränderliga. Det är också så att både ryttaren och hästen får den fysiska och den mentala träningen som är stimulerande, utvecklande och hälsosamt för välbefinnandet.

Se till att ha roligt, och ni kommer att bli otroligt lyckliga tillsammans. Upplev nya äventyr, se din häst ur ett nytt perspektiv, och framförallt låt hästen få lära känna dig om den inte redan gjort det tillräckligt. Ha inte så bråttom i stallet för att kunna komma hem till den där teven, eller vad det nu kan vara, utan spendera även mer tid i hagen eller i boxen.